Toate zilele săptămânii curg şi se topesc în cântecul unui clopot duminical” (Gr. Vieru)
Deja este al III-lea an când Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” organizează acest colocviu internaţional în baza căruia tinerii cercetători au şansa de a se afirma în două secţiuni : Exegeză şi Creaţie. Tema de cercetare a anului acestuia a fost creaţia viereană, foarte apropiată de noi, elevii şi personalităţi în formare.
Colocviul a constituit din două etape, respectiv până la o dată limită toţi elevii din republică şi peste hotare au fost invitaţi să participe cu lucrări de cercetare sau creaţii proprii pe tema corespunzătoare. Mai apoi, Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” a găzduit toţi participanţii pe parcursul întregii desfăşurări a conferinţei, întru prezentarea verbală a lucrărilor. Fiecare participant a fost nevoit să vină cu o comunicare orală cât în faţa publicului şi a juriului prezentând aptitudini oratorice şi cunoaştere flexibilă a temei ,în urma întrebărilor care i-au fost adresate.
Pentru a degaja atmosfera şi a oferi condiţii agreabile tuturor invitaţilor, am avut parte de o pauză de cafea pentru 30 de minute unde participanţii au avut ocazia să facă cunoştinţă unul cu altul şi să polemizeze asupra temelor.
Juriul a fost unul foarte obiectiv, din care făceau parte profesori de limbă şi literatură română ai liceului “Gh. Asachi”, cât şi profesori din republică.
La secţiunea exegeză au fost mai mult de 40 de participanţi, elevi extraordinari care au venit cu lucrări propice şi prezentări în Power Point. Din punct de vedere tehnic, colocviul s-a desfăşurat cu brio, sălile fiind echipate cu Laptop şi proiectoare, creând astfel comodităţi potrivite pentru prezentarea detaliată a cercetărilor. Fiecare elev a fost nevoit să-şi prezinte lucrarea pe parcursul a 7-10 minute mai apoi fiind interogat de sală sau de juriu. În timpul conferinţei am avut parte de dialoguri încinse cu argumente din texte, citate şi referinţe critice. Majoritatea au demonstrat o adevărată cunoaştere şi iniţiere în opera viereană dialogând flexibil cu juriul.
Pe data de 27 aprilie 2010, ziua următoare, după o evaluare intensivă a lucrărilor la secţiunile : Exegeză şi Creaţie de către juriu, a avut loc decernarea premiilor la care au fost prezente cadrele didactice, participanţii şi directorul liceului dnul Boris Volosatâi. Fiecare premiant a avut ocazia să-şi expună părerea asupra organizării şi desfăşurării conferinţei aducând şi sugestii pentru viitor.
Colocviul internaţional „Gheorghe Asachi” este un eveniment frumos şi deja o tradiţie în acest liceu, şi în speranţa unei a IV-a Ediţii mulţumim cordial organizatorilor şi celor care s-au dedicat cu suflet desfăşurării lui.
Victoria Chirica elevă în clasa a 12-a „A”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu